Наталія Хватова: Індивидуальний туризм не підкоряється загальним правилом

Автор ProTavel

Директор туристичного оператора «Караван люкс тур» Наталія Хватова розповіла журналісту «World Travel» про те, чим приваблює індивідуальний туризм, про прийнятих в ньому правила гри. А також про те, які напрямки затребувані в цьому дуже своєрідному секторі турбізнесу.

Наталія Миколаївна, як ви прийшли в туризм і як з’явився «Караван люкс тур»?

У 90-ті роки все шукали чим зайнятися, щоб прожити. Зарплата викладача ВНЗ бул не дуже великий. Ось і погодилася на роботу менеджера в турагентстві. Потім організувала свою компанію. Так і працюю досі в цій сфері. Змінюються тільки методи і форми розвитку. Мені завжди подобалося саме створювати туристичний продукт, тому туроператорську ліцензію я оформила відразу з відкриттям компанії. А бренд «Караван» почав свій творчий шлях з 2001 р Зараз працюють два офіси — в Дніпрі і в Києві. Працюємо з корпоративними клієнтами, обслуговуємо кілька великих компаній. Є авіакаси, ми член IATA. Але основний наш профіль — клієнти, які потребують індивідуального підходу до свого подорожі. Ті, кому потрібні (і по кишені) ексклюзивні готелі, особливі екскурсії з особистим гідом, незвичайні враження, які можна отримати від футболу, концерту або театру, квитки на які ми допоможемо купити. Зафрахтуем приватний літак протягом декількох годин, надамо автомобіль з водієм. І все це супроводжується роботою менеджера 24/7, тобто можливість постійного зв’язку клієнт-менеджер під час туру.

Що таке індивідуальний туризм в вашому розумінні?

Індивідуальний тур — це тур, який повністю створюється згідно перевагам клієнта. Це може бути унікальний маршрут, будь-які міста і готелі, будь-які комбінації транспорту, які зручні клієнту і ряд додаткових послуг. Ніяких стандартів і шаблонів. Але є в нашій компанії таке поняття, як індивідуальний підхід до кожного. Це коли до будь-якого туру, навіть якщо це пакетний тур, ми ставимося з великою відповідь-ністю: порекомендуємо оператора, знайдемо оптимальну вартість.

Але якщо людина знає, що йому потрібно, він сам, без допомоги турагента, може забронювати перельоти, готелі?

Звичайно, може. Ми не конкуренти Booking.com або іншим турпорталі, а існуємо паралельно з ними. І якщо мандрівник звертається до нас, значить йому так зручно. І ми з повагою ставимося до того, що він звернувся в нашу компанію, так як при виборі готелю, перельоту і створення маршруту є багато нюансів. VIP-туризм — складна, з безліччю тонкощів, область. Ми можемо професійно зробити подорож індивідуальним. Таким, як його бачить наш клієнт.

Які напрямки затребувані в індивідуальному туризмі?

В цілому йдемо від запитів клієнта. Звичайно, перш за все питають Європу: Лазурний берег, Сардинію, Сицилію, Грецію. В Іспанії вибирають Майорку і південь Піренейського півострова — Малагу. Багато наших клієнтів їде в Африку, на сафарі. У Латинську Америку. Дуже популярні Мальдіви, Сейшели, Маврикій. Ці острови часто комбінують з Мадагаскаром.

Розкажіть про Африку детальніше …

Африка вабить нас своєю первозданною красою природи і різноманітністю тварин: крокодили, бегемоти, мавпи, леви, тигри, слони і сила-силенна птахів яскравих і чудових. Ми маємо прямі контракти з лоджії, розташованими в національних парках ПАР і Зімбабве. Іноді для подорожі туристи об’єднують кілька країн, наприклад, Кенії з Танзанією і Ботсваною. Кілька разів цікавилися поїздкою до Руанди, хотіли подивитися на горил. Там, до речі, відкрили готель люксової системи One & Only. Ось куди не відправляв мандрівників — так це в Сахару …

Але ж «Острів лемурів» не може похвалитися ексклюзивними готелями?

Індивідуальний туризм-це не готель 5 *, це подорож на 5 *. Мадагаскар і приваблює своєю самобутністю. Відсутність інфраструктури не лякає туриста. Він їде подивитися на хащі баобабів і відчути себе мандрівником в цьому занедбаному світі ексклюзивних вражень.

Про теплих країнах ми поговорили. А холодні краї цікавлять VIP-клієнтів?

У мене є коло клієнтів з обраним, особливим мисленням, які мріють побувати на «вершині світу» або в його задзеркалля — Північному або Південному полюсі. Це самі недоступні місця на планеті, але і найдорожчі напрямки. Це місця тяжіння для захоплених туристів, для еліти, яка може дозволити собі побачити льодовики, айсберги, північне сяйво, крижані печери, білих ведмедів, тюленів і моржів. Користуючись можливістю, проанонсує унікальний круїз-експедиція в Антарктиду в грудні 2020 р Круїз пройде на розкішній мега-яхті класу люкс «L’Austral» 2011 року побудови. Він передбачає перетин Південного полярного кола і отримання паспорта полярника. Це буде повномасштабна експедиція: щоденні висадки на берег і вилазки на моторних гумових човнах, відвідування діючої української антарктичної станції «Академік Вернадський». І ви побачите місця, де гори і дика природа утворюють воістину унікальний ландшафт Білого континенту.

Які напрямки в індивідуальному туризмі стануть популярними в найближчому майбутньому?

Світ розвивається по спіралі. І попит на туристичні напрямки теж. Зараз знову популярні Японія, Мексика, Кариби, Перу, Галапогоси. Незмінними залишаються тільки Туреччина, Греція та Єгипет, де теж будується безліч нових і розкішних.

На завершення нашої розмови розкажіть трохи про тонкощі роботи в індивідуальному туризмі?

У нас клубний стиль роботи. За 20 років роботи, безумовно, з’явилися постійні клієнти. У нас, до речі, хороший показник повернень. Клієнт може не купувати нічого 2-3 роки. А потім знову запитує поїздку. Ми завжди раді всіх бачити і з задоволенням передамо свій досвід всім, кому він буде корисний. Навіть, якщо він не купить у нас нічого. Для нас туризм — це не тільки сама подорож, а й обмін враженнями і мрія про нього. Для реклами ми використовуємо соцмережі: Facebook, Інстаграм. В індивідуальному туризмі добре працює раннє бронювання. Пов’язано це з тим, що сегмент найдорожчого і найдешевшого відпочинку дуже вузьке. Якщо люди люблять відпочивати з року в рік в одному і тому ж готелі, то їм без раннього бронювання не обійтися. І справа не в економії. Просто інакше годі й підтвердити номер або віллу, яку облюбував клієнт.

Поділіться своїми планами на майбутнє …

Планів багато … Але найбільше часу я приділяю сьогодні створення концепції тревел-хаба- такого собі клубного спілкування по туристичним проблем і створення асоціації в області індивідуального туризму.

У вас є улюблені готелі, напрямки?

Так. Звичайно. Це Маврикій і система готелів Beachcomber.

Наталія Миколаївна, дякую Вам за змістовну розмову.

Успіхів і процвітання Вам і вашій компанії. А вашим клієнтам — прекрасних захоплюючих подорожей.

Розмову вів Андрій Мазур

Вам может быть интересно

Этот сайт использует cookie для хранения данных. Продолжая использовать сайт, Вы даете свое согласие на работу с этими файлами. Принять Читать больше