РАЙКО РУЖИЧКА: ХОРВАТІЯ ЧЕКАЄ НА ТЕБЕ!

Автор ProTavel

WORLD TRAVEL НЕЩОДАВНО ЗУСТРІВСЯ З ПАНОМ РАЙКО РУЖИЧКА, ГОЛОВОЮ ПРЕДСТАВНИЦТВА ПО ТУРИЗМУ РЕСПУБЛІКИ ХОРВАТІЇ В РОСІЇ, УКРАЇНІ ТА КРАЇНАХ СНД. ГОВОРИЛИ ПРО СТРАТЕГІЇ В НИНІШНІХ РЕАЛІЯХ, ТЕНДЕНЦІЇ В МАРКЕТИНГУ, СИТУАЦІЇ В ХОРВАТІЇ І ПЛАНАХ ПОДАЛЬШОГО ЗРОСТАННЯ.

РАЙКО, БЕЗУМОВНО, НАЙАКТУАЛЬНІШЕ ПИТАННЯ НА СЬОГОДНІ — ЦЕ ЯКА ЗАРАЗ ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА ОБСТАНОВКА В ХОРВАТІЇ І НАСКІЛЬКИ СТАВ ПЕРЕЛОМНИМ ДЛЯ КРАЇНИ 2020 РІК?

Райко Ружичка: Епідеміологічна обстановка була під контролем весь час, були прийняті оперативні заходи компетентними органами, що дозволило з травня 2020 приймати туристів з Європи, а з червня і всіх туристів з третіх країн. У країні спостерігалася одна з кращих в Європі статистик захворюваності, смертність взагалі була мінімальна.

З червня з України були запущені рейси на основні курорти, а так само вперше за багато років стартував прямий рейс в Дубровник. Звичайно, 2020 був дуже складним, але результати хорватського туризму, через заходи безпеки, які ми забезпечили своєчасно, були найкращими з усіх середземноморських країн. Ми цим пишаємося, і сподіваємося, що ситуація буде ще краще в цьому році.

Зараз в Хорватії також розроблений пакет заходів, які, як ми всі сподіваємося і розраховуємо, дозволять відкрити країну до літнього сезону 2021 для туристів. Епідеміологічна ситуація в Хорватії зараз дуже хороша, і ми маємо надію, що вона ще покращиться до літнього сезону.

БЕЗПЕРЕЧНО, З ПОЧАТКОМ ПАНДЕМІЇ ІНДУСТРІЯ ТУРИЗМУ В ЦІЛОМУ ЗАЗНАЄ КОЛОСАЛЬНИХ ЗБИТКІВ І ЗНАХОДИТЬСЯ ПІД СИЛЬНИМ ТИСКОМ. ЯКІ ВАШІ ПРОГНОЗИ НА В’ЇЗНИЙ ТУРИЗМ В ХОРВАТІЇ У 2021 РОЦІ.

Райко Ружичка: У Хорватії всі вважають, що сезон 2021 буде краще, ніж в минулому році, і всі готуються до цього. Адже, дуже багато вже зроблено для цього. Вже запущені рекламні кампанії на деяких ринках, а на інших планується запуск трохи пізніше. Щоб сезон відбувся, і щоб відпустка іноземних туристів була безпечною, Міністерство туризму і Хорватська Туристична Спільнота запустили проект Stay Safe in Croatia. Суть проекту — гарантувати безпеку іноземних туристів в Хорватії. Обов’язково будуть позначені готелі, ресторани, бари, громадські місця, яхти спеціальним знаком Safe Stay. Для Хорватії туризм дуже важливий і стратегічний сектор, саме тому всі наші зусилля направленні на те, щоб наші гості відчували себе комфортна і безпечно протягом свого відпочинку в Хорватії.

РАЙКО, УТОЧНІТЬ, БУДЬ ЛАСКА, ЯК САМЕ ПРОЕКТ STAY SAFE IN CROATIA ГАРАНТУВАТИМЕ БЕЗПЕКУ ТУРИСТІВ? ПРО ЩО КОНКРЕТНО ІНФОРМУЄ СПЕЦІАЛЬНИЙ ЗНАК SAFE STAY?

Райко Ружичка: Safe Stay in Croatia- це національне позначення протоколів безпеки в сфері туризму і гостинності, яке було ініційовано в 2021 році. Воно присуджується об’єктам в туристичному секторі Міністерством туризму та спорту. Це позначення дозволяє відвідувачам легко визначати регіони, об’єкти розміщення, транспорт, туристичні пам’ятки та інші об’єкти, які взяли світові стандарти в галузі охорони здоров’я та гігієни. Яскравий знак «Safe Stay in Croatia» інформує відвідувачів про те, що туристичний об’єкт працює у відповідності з поточними рекомендаціями Всесвітньої ради з подорожей і туризму (WTTC) і Хорватського інституту суспільної охорони здоров’я. Вводячи цей знак, Хорватія ставить безпеку відвідувачів на перше місце. Особливі вимоги до готелів, ресторанів, автобусів, яхт, апартаментів — у кожного об’єкта свої суворі норми. Надалі планується і вакцинація персоналу. І коли об’єктом дотримані всі обов’язкові заходи, і комісія це офіційно підтверджує — об’єкт отримує сертифікат і значок Safe Stay. Перевірки проводяться постійно, комісія підтверджує сертифікат. Також на значку вказано QR код, відсканувавши який турист може знайти всю детальну інформацію, наприклад, про готелі, куди він заселився — які вимоги безпеки дотримуються отельером, які вимоги безпеки до персоналу, до гостей, також інформацію про всі об’єкти, які отримали сертифікат, також інформацію про епід. ситуацію в регіонах Хорватії, рекомендації туристам, також туристичну інформацію. Безпека наших гостей і працівників туристичної індустрії — наш головний пріоритет.

РАЙКО, ВИ ЗАВЖДИ УСПІШНО СПІВПРАЦЮЄТЕ З БЕЗЛІЧЧЮ ТУРОПЕРАТОРІВ, ЯКА ЗАРАЗ ВЕДЕТЬСЯ РОБОТАПО ПРОСУВАННЮ ХОРВАТІЇ. НАСКІЛЬКИ АКТУАЛЬНО ЗАРАЗ РАННЄ БРОНЮВАННЯ ЧИ ЗАРАЗ УСІ ПОЧАЛИ ЖИТИ «ТУТ І ЗАРАЗ», БЕЗ ДОВГОСТРОКОВИХ ПЛАНІВ?

Райко Ружичка: Як і останні роки, ми продовжуємо успішно співпрацювати з українськими туроператорами, і раді офлайн зустрічам з ними. Дуже радує, що кількість нових туроператорів, наших партнерів і друзів, які працюють з Хорватією, зростає з року в рік. Оголошена велика кількість рейсів з України на літній сезон на основні курорти Пула, Спліт, Дубровник. З початку року виконується регулярний авіарейс до Хорватії, Київ-Загреб двічі на тиждень, якого не було вже кілька років. Ведуться спільні маркетингові проекти з українськими туроператорами. Також Хорватським Туристичним Співтовариством запланована окрема маркетингова кампанія перед стартом сезону, активно йде планування і рекламних турів для агентів, надходить багато запитів на літні тури, попит досить активний з урахуванням ситуації з пандемією. Раннього бронювання поки не багато, і дійсно, цей рік буде проходити під девізом last min. Хорватія до цього готова! Також 13.05.21 плануємо оффлайн проведення нашого щорічного заходу б2б воркшопу Sell Croatia і прес-конференцію для журналістів в Києві. Про деталі буде повідомлено пізніше.

ЩО ВИ, ЯК ПРЕДСТАВНИЦТВО ПО ТУРИЗМУ, МОЖЕТЕ ЗРОБИТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ, ПОКИ ПАНДЕМІЯ КОРОНАВІРУСУ ВСЕ ЩЕ ТРИВАЄ?

Райко Ружичка: Ми продовжуємо нашу роботу по просуванню Хорватії та налагодженню нових контактів, але на жаль, поки тільки в форматі онлайн. Проведено кілька онлайн презентацій, воркшопів, круглих столів, де багато говорили про прекрасну Хорватію та її туристичні можливості. Ми сподіваємося, що скоро повернемося в офлайн формат, оскільки Діджитал-туризм не так привабливий, як реальний відпочинок.

ЦІКАВА ТЕМА ЯКРАЗ. ЗАРАЗ, КОЛИ ВСІ І ВСЕ ПЕРЕХОДЯТЬ У ВІРТУАЛЬНИЙ СВІТ, ВСЕ БІЛЬШЕ РОЗМОВ ТОЧИТЬСЯ І ПРО ВІРТУАЛЬНИЙ ТУРИЗМ. ІСНУЄ ДУМКА, ЩО ВІРТУАЛЬНА РЕАЛЬНІСТЬ МОЖЕ СТАТИ ДІЄВОЮ ФОРМОЮ АЛЬТЕРНАТИВНОЇ ПОДОРОЖІ. ЩО ДУМАЄТЕ З ЦЬОГО ПРИВОДУ? І, МОЖЛИВО, ВИ І САМІ ВЖЕ ВИКОРИСТОВУЄТЕ ЯКІ-НЕБУДЬ ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРИЙОМИ ВІРТУАЛЬНОГО ТУРИЗМУ (РОЛИКИ, ЕКСКУРСІЇ, ОГЛЯД ВИЗНАЧНИХ ПАМ’ЯТОК …)

Райко Ружичка: Ми, звичайно, даємо можливість туристам милуватися красотами Хорватії у віртуальному світі на всіх наших Діджитал-платформах, але відчути Адріатичне море на шкірі, запах сосен, смак свіжих морепродуктів, хорватського оливкового масла і вина, просто нереально у віртуальному світі. Тому ми запрошуємо всіх по завершенню пандемії, приїхати до Хорватії і самостійно відчути на собі, наскільки дивовижний і прекрасний відпочинок в Хорватії.

РАЙКО, ПОДІЛІТЬСЯ, БУДЬ ЛАСКА, ДОСВІДОМ АДАПТАЦІЇ ТА ІННОВАЦІЇ ПІД ЧАС КРИЗИ, ЯКИЙ ПРИДБАВ ВАШ ОФІС ЗА МИНУЛИЙ РІК.

Райко Ружичка: Це дійсно був дуже дивний рік. Ми, ті, які звикли працювати наживо з великою кількістю людей, відчували себе як птахи без крил. Відразу з початком пандемії вся наша робота перейшла в світ Діджитал на дистанційну роботу. Але, завдяки цьому придбали цікаві навички та нові знання. Чесно кажучи, я навіть не знав, що стільки різних справ можна робити онлайн, але чекаю не дочекаюся, коли все знову повернеться в привичне русло і, нарешті, з’явиться можливість займатися своєю роботою так, як ми звикли — зустрічатися з людьми, обговорювати питання, разом боротися з викликами і завданнями, які ставить перед нами наша цікава робота в туристичної галузі.

НА ДУМКУ ЕКСПЕРТІВ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ ОДНІЄЮЗ ТЕНДЕНЦІЙ НОВОГО СВІТУ БУДЕ ПЕРСОНІФІКАЦІЯ ВІД-ПОЧИНКУ. МАЄТЬСЯ НА УВАЗІ, ЩО БІЛЬШІСТЬ ТУРИСТІВ ЗАБАЖАЮТЬ ПЕРЕЙТИ НА БІЛЬШ ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ВІДПОЧИНОК. ЧИ ГОТОВІ ВИ ДО НОВИХ ТЕНДЕНЦІЙ СЕРЕД МАНДРІВНИКІВ, ЯКІ МОЖУТЬ ВПЛИНУТИ НА ХОРВАТІЮ ЯК ТУРИСТИЧНИЙ НАПРЯМОК?

Райко Ружичка: Те, що раніше здавалося недоліком хорватського туризму, я маю на увазі велику кількість апартаментів, вілл, кемпінгів, глемпінгов і невелика кількість великих готелів, тепер здається величезною перевагою і силою хорватського туризму, який гарантує індивідуальний підхід до гостя і безпеку відпочинку в Хорватії. Також одне з головних переваг Хорватії досить протяжна берегова лінія і більше 1000 островів. Також, завжди в Хорватії був дуже популярний яхтинг, подорожі на човні, що також дає відмінну можливість усамітнення. Хорватія ідеальне місце для адаптації і лікування наслідків коронавіруса, сам клімат лікувальний, в країні багато профільних медичних та оздоровчих установ.

ЯКИЙ ВИД ВІДПОЧИНКУ ЗАЛИШИТЬСЯ ТОЧНО НЕЗМІННИМ В ХОРВАТІЇ? ЯКІ ВИДИ СТАБІЛЬНОГО ВІДПОЧИНКУ В ХОРВАТІЇ ВИ Б ОСОБЛИВО ПОРЕКОМЕНДУВАЛИ?

Райко Ружичка: Говорячи про відпочинок в Хорватії, в першу чергу мається на увазі літній відпочинок на морі. Тут можна вибрати подорож на човні, проживання на віллі, в апартаментах, кемпінгу. Важливо підкреслити, що відпочинок в Хорватії завжди цікавий і активний. Багато активностей на свіжому повітрі, спортивних занять. Трекінг, велопрогулянки, піші гірські маршрути. Велика кількість Національних парків, парків природи, заповідників, такі як Плитвицкие озера, Бріуни, Крка, Корнати. Не менш прекрасні і курорти з об’єктами всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: Дубровник і його Старе місто, Спліт і його Палац Діоклетіана, Шибеник, Трогір, Задар з морським органом, знаменитий Лунгомаре в Опатії, Ровінь, Пореч, острова Црес, Лошинь, Паг, Брач, Хвар, Млет і багато інших.

Яхтинг, оздоровчий і медичний туризм завжди славилися серед відпочиваючих в Хорватії. Також, як і автохтонні туристичні «делікатеси» — полювання на трюфель в Мотовун, устричні ферми Ліма і стогону, винні стежки та інші. Але також не варто забувати про прямий рейс в місто Загреб — столицю Хорватії. Це місто є обов’язковим для відвідування. Туристи будуть відчувати себе неперевершено в цьому затишному і повному несподіваних цікавих місць місті.

Австро-угорська архітектура, різноманітні фестивалі та концерти (після закінчення пандемії), смачна їжа і вино. Можна організувати багато цікавих екскурсій в Загір’я, Плитвицкие озера, Плещевіца і т.д. Також різдвяні ярмарки Загреба тричі були визнані кращими в Європі. Чесно кажучи, говорити про можливості туризму в Хорватії можна нескінченно. Потрібно просто приїхати і випробувати все самому. У Хорватії Вас чекає найрізноманітніший і незабутній відпочинок!

ЯКІ ВАШІ ОЧІКУВАННЯ ЩОДО ВІДНОВЛЕННЯ ТУРИЗМУ В НОВОМУ РОЦІ?

Райко Ружичка: Маючи на увазі, що це другий рік пандемії та практично скрізь у світі йде вакцинація, найближчим часом ми очікуємо світло в кінці тунелю. Напевно, це не буде рік, коли туризм повернеться у звичне русло, але ми дуже хочемо сподіватися, що 2021 рік буде краще, ніж минулий і це початок повернення в життя до корони.

РАЙКО, ЩО ДАЄ ВАМ ПРИВІД ДЛЯ ОПТИМІЗМУ В ЦІ НЕПРОСТІ ЧАСИ?

Райко Ружичка: У ці важкі часи, моя сім’я і спорт, яким я інтенсивно займаюся, дає мені сили і оптимізм пережити всі виклики, які піднесла пандемія. Найбільший оптимізм мені дає світова наука, яка нам подарувала вакцину проти коронавіруса. Я сподіваюся, що вакцинація і колективний імунітет повернуть нас досить швидко в реалії життя, до якої всі звикли і з нетерпінням чекають повернення. Нічого не триває вічно, всі кризи в світі приходили і йшли. Теж буде і цього разу.

Вам может быть интересно

Этот сайт использует cookie для хранения данных. Продолжая использовать сайт, Вы даете свое согласие на работу с этими файлами. Принять Читать больше