В ЮНЕСКО закликають захистити популяцію зелених черепах

Автор ProTavel
Seychelles-turtle

Архіпелаг Альдабра на Сейшельських островах — другий за величиною атол в світі. Тут знаходяться одні з найдавніших у світі коралів, їх вік перевищує 125 тисяч років. Крім того, Альдабра — місце проживання однієї з найбільших в світі популяції зелених черепах.

Коли ЮНЕСКО внесла атол в список Всесвітньої спадщини людства в 1982 році, їх популяція перебувала на межі зникнення. Новий міжнародний статус дозволив зберегти архіпелаг в його первозданному вигляді і ввести суворі заходи щодо захисту місцевих пляжів. В результаті число зелених черепах, що відкладають тут яйця, зросла з 500-600 на рік в 1960-і роки до 5 тисяч в 2011 році.

Сьогодні популяція цих морських гігантів на атолі Альдабра — найбільша в західній частині Індійського океану. Причому, як повідомляють експерти ЮНЕСКО, вона продовжує збільшуватися з кожним роком.

На атолі за підтримки Фонду Сейшельських островів вдалося розвинути відповідальний туризм, який сприяє збереженню унікальної екосистеми архіпелагу і захищає його від забудови і руйнування. Однак, як відзначають в ЮНЕСКО, пандемія COVID-19 негативно відбилася на туристичній сфері. Більш того, через зміну клімату по всій планеті відбувається процес знебарвлення і загибелі коралових рифів. Майбутнє атола Альдабра може знову опинитися під загрозою.

В ЮНЕСКО закликають зробити все можливе для того, щоб захистити об’єкти Всесвітньої спадщини від руйнування, і нагадують про потенціал таких міжнародних інструментів в цій сфері, як Конвенція про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини 1972 року.

Вам может быть интересно

Этот сайт использует cookie для хранения данных. Продолжая использовать сайт, Вы даете свое согласие на работу с этими файлами. Принять Читать больше